Jak tworzyć piękne ogrody na tarasach i balkonach?
Nadrzędnymi elementami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym bądź razie, istnieje duża ilość substancji w winogronach, które gwarantują smak. Substancje te są aktualne w znikomych ilościach (ocenianych nieraz w milionowych cząstkach). Wszystkie te substancje dają gronom specjalistyczny smak, formułowany, jako smak istotny. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Skutkiem tego ważne jest, aby tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia fundamentalnego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, lecz różny bukiet.
1. Wejdź
2. Przeglądaj
3. Przeglądaj
4. Wejdź
5. Przejdź do strony Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.